Kauppapuutarhan harmaahomeongelma
Otsonivedellä saatiin harmaahomeongelma hallintaan

Yllättävä harmaahomeongelma

 

Sinänsä hyvää tarkoittava lainsäädäntö on ajanut monet alkutuotannon toimijat ahtaalle – kemikaaleja ei saa käyttää, mutta kasvitaudit pitää olla entistäkin paremmin hoidettuna. Nurmitarhat Oy oli tämän takia ahtaalla keväällä 2021. Harmaahomeongelman takia saastuneet herneenversot jouduttiin poistamaan tuotannosta. Tämä aiheutti ylimääräistä työtä ja tuhansien taimien menetykset.


Harmaahome infektoi jo itämisvaiheessa
Jo itämisvaiheessa havaittiin erittäin laajaa harmaahomeen esiintymistä. Pahimmillaan herneenversojen kylvöerästä saattoi pilaantua harmaahomeen takia pahimmillaan jopa 30 prosenttia. Käytännössä koko idätetty erä jouduttiin tuhoamaan kontaminaatioriskin estämiseksi.
Otsonivesi siementen käsittelyssä

Nurmitarhat Oy:n viljelijä Erno Laukkarinen kuuli otsoniveden mahdollisuuksista ja päätti hankkia WDS-laitteen. Erno liotti otsonivedellä siemenet ennen idätysvaihetta ja idätysvaiheessa kasteli siemeniä muutaman kerran vuorokaudessa myöskin otsonivedellä.

Harmaahometta ei esiintynyt enää kasvuvaiheessa ollenkaan.

Sato pelastui

Elintarviketuotanto ilman kemikaaleja kuulostaa utopialta. Homeet eivät välitä EU:n säännöksistä mutta otsonivettä ne pelkäävät. Tulevissa sadoissa ei enää ole harmaahomeongelmaa.

”Otsonivesi otettiin meillä käyttöön idätyksessä ja jälkikastelussa. Jo ensimmäisen kahden päivän aikana havaittiin että kasvustossa ei ollut enää jäljellä harmaahometta. Otsonivesi on meillä vakiokäytössä, tuotteemme ovat puhtaampia ja ne säilyvät pitempään kaupassa myyntikuntoisena. Ja kuluttaja osaa arvostaa tuotetta jossa ei ole mitään torjunta-ainejäämiä.”

Ennen

Jälkeen

photo_2022-04-22_15-13-16
"”Laskelmieni mukaan laitteen takaisinmaksuaika on noin 3 viikkoa”
Erno Laukkarinen
Onnellinen viljelijä

Tutustu Hydzonen tuotteisiin tästä!